Vrede van Parijs

Slag bij Yorktown (1781)

Het grote, machtige Engeland legde zich niet neer bij de onafhankelijkheidsverklaring en de strijd ging bijgevolg gewoon door. De opstandige kolonisten kregen echter steun uit Frankrijk, de traditionele vijand van Engeland. Die steun was vermoedelijk ingegeven door zowel sympathie voor de Amerikaanse zaak als een flinke portie eigenbelang (verkoop van wapens, wraak…). Het koloniaal verzetsleger behaalde met de steun van Frankrijk een beslissende overwinning op de Britten in de slag bij Yorktown (1781), waarop Londen zich toch gewonnen moest geven. Voor die Britse nederlaag bestaan veel verklaringen: o.a. onbekendheid met het terrein, onbekwame aanvoerders en militaire blunders. 

 

Ondertekening verdrag van Parijs (1783)

Op 3 september 1783 werd in een hotel in Parijs de zogenaamde Vrede van Parijs ondertekend. Daarmee kwam er officieel een eind aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Het Verenigd Koninkrijk erkende de onafhankelijkheid die enkele jaren eerder (4 juli 1776) door de dertien voormalige koloniën was uitgeroepen. 

De Amerikanen hadden het niet alleen voor elkaar gekregen dat hun onafhankelijkheid erkend werd, ze hadden ook het hele gebied tussen de Appalachen en de Mississippi in bezit gekregen. De noordelijke grens van het land werd bepaald door de St. Croix-rivier.

Het verdrag werd namens Amerika ondertekend door John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens en William Temple Franklin. Op een bekend schilderij van Benjamin West zijn de Amerikaanse ondertekenaars te zien. Vanaf dit moment kunnen we spreken van de Verenigde Staten van Amerika.